Wikia

Stel een vraag...

Op Wikipedia, de sport-wiki kun je kenmerken vinden van een sport. In deze wiki staat dat de term 'sport' voortdurend veranderd. De term evolueert continu om nieuwe activiteiten die men als sport ervaart onder deze noemer te brengen.

De volgende kenmerken worden genoemd:

  • Een sport heeft een vastgelegde regelset die bij alle spelers bekend horen te zijn. Deze kunnen over de tijd en de plaats variëren. Toernooien kunnen hun eigen aanvullende regels stellen, maar er is een vaste basisset van overeengekomen en geaccepteerde regels.
  • Een sport heeft een competitieaspect. Dit kan zijn in een directe confrontatie met andere spelers, of in de zin van het vestigen van een score.
  • Een sport wordt beoefend voor het plezier van de deelnemers en/of van de toeschouwers.
  • Een sport bestaat uit een fysieke of mentale activiteit, uitgevoerd individueel of in teamverband, met of zonder tegenspelers om van te winnen (bijv. voetbal), of om een doel te bereiken (bijv. bergbeklimmen), of om gezondheidsredenen (bijv. zwemmen).
  • Het primaire doel van een competitie is om volgens de regels te winnen, en niet om esthetische, artistieke of financiële redenen.

Schaken voldoet aan alle kenmerken en is dus een sport volgens bovenstaande definitie.